Vijftien digitale marketing tools en trends die anno 2022 voor advocaten relevant zijn.

Welke technologische ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing zijn voor jou als advocaat relevant? In dit artikel benoemen wij de 15 belangrijkste tools en trends voor dit jaar.

Het afgelopen jaar is voor veel mensen een eye-opener geweest; de veranderingen die onze virtuele toekomst met zich meebrengen zijn immens. Onmiskenbaar is ook de opmars van artificial intelligence (AI), virtual reality (VR), streaming-platforms en blockchain technologie. Als advocaat lijkt dit wellicht een ver-van-mijn-bed-show, echter zul je plannen moeten maken voor de toekomst van jouw bedrijf. Om up-to-date te blijven en van deze ontwikkelingen te kunnen profiteren zijn een aantal tools en trends relevant. Dit zijn de 15 belangrijkste digitale marketing tools en trends voor advocaten in 2022.

1. Claim jouw Google My Business (GMB) vermelding.

Het is verbazingwekkend hoeveel advocaten hun Google My Business vermelding nog niet hebben geclaimd. Mocht jij dit ook nog niet gedaan hebben, dan is de kans aanwezig dat jouw listing al wel op Google Maps en op Google Search te vinden is. Als je nog geen gratis vermelding hebt, zorg er dan voor dat je er een maakt of jouw bestaande claimt. Volg bij het invullen alle richtlijnen van Google en gebruik jouw unieke kantoor adres, telefoonnummer en website. Het is aan te raden ook de specifieke services van jouw kantoor toe te voegen aan het GMB profiel. Zodra jouw vermelding is geverifieerd, is het live te zien op Google. Voeg bij voorkeur foto's toe van het interieur, exterieur en van jouw eventuele personeel.

2. Verkrijg online beoordelingen van cliënten en werknemers.

Aankoopbeslissingen hangen in hoge mate af van de online beoordelingen van de verkoper. Het is dan ook logisch dat potentiële cliënten op zoek zijn naar ervaringen van mensen die jouw kantoor reeds kennen. Een review strategie verzorgt in deze behoefte. De realiteit is dat veel mensen zich tot het web wenden voor beoordelingen en zo onderzoeken welke oplossingen er voor hun vragen te vinden zijn. Volgens een recente studie zegt "93% van de millennials dat ze vertrouwen op recensies van consumenten voordat ze een aankoop doen". Dat betekent dat potentiële cliënten waarschijnlijk de namen van advocaten of advocatenkantoren opzoeken om de beoordelingen te lezen. Nodig cliënten en werknemers uit een review voor jouw kantoor achter te laten op bijvoorbeeld Google of Facebook.

3. Online video’s worden steeds korter.

Korte inhoud is de op één na meest effectieve trend die marketeers momenteel gebruiken. Meer dan 31% van de wereldwijde marketeers investeert momenteel in korte video inhoud, 46% van hen beschouwt de strategie als effectief als het gaat om prestaties en betrokkenheid. En in 2022 is 89% van de wereldwijde marketeers van plan erin te blijven investeren of hun investering te verhogen.

Hoewel lange video's diepte en grote hoeveelheden informatie over een product, merk of diensten aan het publiek kunnen bieden, hebben zowel B2C als B2B marketeers geleerd dat ter zake komen met korte video's eigenlijk veel effectiever is. Er is niet alleen minder bandbreedte nodig om een ​​korte video te maken, maar dit type formaat sluit ook goed aan bij de snelle aandachtsspanne van online doelgroepen in verschillende demografische categorieën. Dit is waarschijnlijk de reden waarom platforms zoals TikTok en, in voorgaande jaren, Snapchat snel groei en marketing interesse hebben gekregen.

4. Mobiele optimalisatie wordt nog onmisbaarder.

Het is geen verrassing dat consumenten steeds meer tijd op mobiele apparaten doorbrengen. Meer dan de helft van het jaarlijkse online websiteverkeer is afkomstig van mobiele apparaten, waaronder tablets. En naarmate millennials en Gen Z doelgroepen hun koopkracht blijven vergroten en de arbeidsmarkt veroveren, zullen voor mobiel geoptimaliseerde digitale ervaringen nog belangrijker zijn om te overwegen als bedrijfseigenaar die op deze snelle, sterk verbonden generaties verkoopt.

5. Meer bedrijven zullen zoekmachine optimalisatie (SEO) gebruiken om verkeer te genereren.

Als advocaat moet je ervoor zorgen dat jouw website en inhoud zo vindbaar mogelijk zijn, vooral op Google, wat zowel op lange als op korte termijn verkeer oplevert. En hoewel SEO niet nieuw is, raken de strategieën ervan zelfs nog meer verankerd in moderne marketing. Naarmate de interesse en behoefte aan SEO-strategieën groeien, nemen ook alle mogelijkheden voor zoekoptimalisatie toe. Naarmate de Google-algoritmen zijn geëvolueerd, heeft SEO veel meer te bieden dan het maken van basis berichten die eenvoudige zoekopdrachten beantwoorden. Nu investeren kantoren in SEO-experts die hen kunnen helpen met alles, van rapporten met zoek inzichten tot campagne optimalisatie.

6. Bloggen is nog altijd relevant.

Bloggen is een veelgebruikte marketingstrategie sinds bedrijven begonnen met het bouwen van hun eigen websites. Ondanks de ouderdom van deze techniek is bloggen nog altijd springlevend. In feite wordt bloggen al zo lang gebruikt omdat het goed werkt. Naast het bieden van consumentenbetrokkenheid en mogelijk conversie, bieden blogs ook een belangrijk belangrijk voordeel voor jouw website of online pagina's: vindbaarheid bij zoekresultaten. Uiteindelijk hebben sites met robuuste blogs meer zoek potentieel en kunnen ze veel gemakkelijker SEO-strategieën implementeren dan sites die dat niet hebben.

7. Gerichte engagement heeft prioriteit over aantallen.

Probeer te voorkomen dat je wordt meegezogen in het prioriteren van paginaweergaven en 'vind-ik-leuks' boven betrokkenheid. Veel mensen lijken te willen dat hun pagina 10.000 volgers bereikt en besteden weinig aandacht aan hoeveel mensen daadwerkelijk betrokken zijn bij hun berichten en wie ze zijn. Als je een lokaal advocatenkantoor bent en je hebt een video die 24.000 keer is bekeken, is dat geweldig, maar als die kijkers aan de andere kant van de wereld zijn en je advocatenkantoor nooit zullen gebruiken, wat heeft het dan voor zin? Creëer de inhoud die jouw publiek aanspreekt in de gebieden waar ze zijn. Je zult meer potentiële cliënten vinden die deze methode gebruiken dan het creëren van inhoud voor een massapubliek dat niet uit jouw doelgroep bestaat.

8. Gebruik SMART doelen voor jouw digitale marketing.

Geen enkele strategie is de moeite waard zonder goed gedefinieerde doelen. SMART doelen zijn specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen die ervoor zorgen dat marketingresultaten overeenkomen met de intentie. Door doelen te stellen, kun je zien wat werkt en wat niet om de strategie te verfijnen en te heroverwegen. Een doel om "nieuwe klanten te genereren" past bijvoorbeeld niet in het SMART doelenkader. In plaats daarvan zou het doel moeten zijn om het aantal cliënten leads dat per maand wordt gegenereerd te verhogen van 15 naar 30 als gevolg van de nieuwsbrief. Dit moet binnen zes maanden zijn gerealiseerd. Elk doel moet worden afgestemd op een doel, of wat het advocatenkantoor hoopt te bereiken.

9. Aanhoudende toename van online advertenties.

Advocatenkantoren hebben de uitgaven voor marketing en bedrijfsontwikkeling in de eerste helft van 2021 drastisch verhoogd omdat de meer traditionele manieren van bedrijfsontwikkeling niet beschikbaar waren. Men besteedt echter nog steeds slechts ongeveer de helft van wat in de maanden voorafgaand aan de pandemie aan marketing en bedrijfsontwikkeling was toegewezen. Hoewel veel advocatenkantoren vóór COVID-19 terughoudend waren met het toepassen van online marketing- en advertentie technieken, realiseren velen zich dat ze nieuwe manieren moeten vinden om contact te maken met hun klantenbestand. Op basis van de groei van digitale marketing en reclame voor advocatenkantoren in 2021, wordt aangenomen dat deze groei zal aanhouden en dat advocatenkantoren die zich niet tot betaalde online reclame technieken wenden, in 2022 achterop zullen raken.

10. Focus op Account Based Marketing (ABM) en gerelateerde tools.

Account-based marketing is een groeistrategie waarin marketing en business development samenwerken om gepersonaliseerde koopervaringen te creëren voor een gerichte groep potentiële cliënten. Dit soort samenwerking vereist CRM, marketing automatisering en andere software om het proces efficiënt te houden. Veel advocatenkantoren hebben succes geboekt met ABM. In feite rapporteert 84% van de bedrijven een hogere ROI na het implementeren van ABM tactieken. Naarmate steeds meer B2B bedrijven Account Based Marketing en de bijbehorende technologieën gebruiken om hun marketinginspanningen te stroomlijnen, wordt verwacht dat advocatenkantoren zullen volgen. Advocaten zullen in 2022 van deze tactiek willen profiteren om zich op belangrijke accounts te richten op manieren die binnenkort de norm zullen worden.

11. Evalueer de technologie infrastructuur van jouw advocatenkantoor.

Het is geen verrassing dat het gebruik van technologie in juridische marketing door de jaren heen is toegenomen. Marketing technologie blijft zich ontwikkelen en heeft de manier waarop juridische marketeers online campagnes voeren, gegevens verzamelen en hun ROI (Return On Investment) analyseren, volledig veranderd. In de loop van 2021 is marketing technologie steeds belangrijker geworden, dus in 2022 wordt verwacht dat veel advocatenkantoren hun gebruik van marketing technologie zullen voortzetten door te stapelen, aangezien er nu een aantal tools beschikbaar zijn die naadloos samenwerken om gegevens te verzamelen en te analyseren. Om het maximale uit hun technologie te halen, moeten advocatenkantoren in 2022 proberen te profiteren van speciale functies en niche-opties zoals head- en serverless webdevelopment.

12. Oude vertrouwde mond-tot-mondreclame relevanter dan ooit.

Mond-tot-mondreclame (WOM) is de 'onzichtbare kracht' achter de successen van veel merken en de onbezongen held van het omzetten van prospects in cliënten. Dankzij online media is die 'onzichtbare kracht' behoorlijk tastbaar geworden. We kunnen er getuige van zijn op sociale media, door user generated content en influencer marketing. Hoewel influencer marketing een marketing type op zich is, is het feit dat het zo goed werkt, gebaseerd op dezelfde mechanismen als WOM: mensen vertrouwen andere mensen meer dan de bedrijven zelf. Als mensen jouw kantoor echt een warm hart toe dragen, zullen ze dit willen uiten. De snelheid en schaal van dit proces kun je beïnvloeden door middel van digitale marketing. Zo kun je bijvoorbeeld content creëren die appelleert aan de redenen waarom mensen delen op sociale media of positieve beoordelingen over jouw bedrijf delen zonder hierbij op te scheppen.

13. Werken op afstand is een blijvertje.

We zijn nu twee jaar bezig met de pandemie en we leven allemaal in het ‘nieuwe normaal’. Dat gezegd hebbende, is het redelijk om je af te vragen of werken op afstand voorgoed moet blijven. Welnu, volgens een aantal statistieken over het recente wereldwijde fenomeen van werken op afstand, lijkt het erop dat de overgang naar thuiskantoren grotendeels succesvol was. Volgens een Stanford-onderzoek onder 16.000 werknemers gedurende negen maanden, verhoogt een thuiswerkregeling de productiviteit met 13%. Reden: comfortabelere werkomgeving, minder pauzes en ziektedagen. Er zijn ook andere voordelen zoals: lagere arbeidskosten, betere geestelijke gezondheid, toegang tot betere loopbaan opties, meer loyaliteit van medewerkers, lagere woon-werkkosten (en meer tijdwinst op reizen). Als je op afstand hebt gewerkt, weet ik zeker dat je je eigen voor- en nadelen hebt.

Over het algemeen willen werknemers echter graag op afstand of semi-afstand blijven werken. Volgens de 10e jaarlijkse enquête van FlexJobs, uitgevoerd tussen juli en augustus 2021, verlangt maar liefst 97% van de werknemers een of andere vorm van werken op afstand, of dit nu volledig op afstand of hybride is. En volgens een ander onderzoek wil meer dan de helft van de werknemers minimaal drie dagen per week op afstand werken. Het lijkt er dus op dat werken op afstand niet meer weg te denken is. De algemene consensus lijkt te zijn dat bedrijven, om zich aan deze situatie aan te passen, een hybride model zullen gebruiken: het personeel zal enkele dagen op kantoor en enkele dagen thuis doorbrengen.

14. Implementeer conversatie marketing technieken.

Om de persoonlijke relatie tussen jouw doelgroep en jouw kantoor te vergroten, is het een goed idee om een ​​gespreksaanpak te gebruiken. Door conversatie marketing te implementeren, kun je bijna elk kanaal gebruiken om aan de behoeften te voldoen. Dit omvat gepersonaliseerde e-mails, chatbots van de klantenservice, video's en meer. Als klanten contact willen opnemen met een bedrijf, willen ze geen dagen of uren wachten om iets te horen. In feite verwacht 82 procent van de consumenten een onmiddellijk antwoord op hun vragen. Mensen willen meteen wat ze zoeken, ook al is het midden in de nacht. Als ze de informatie niet van jou kunnen krijgen, zullen ze gemakkelijk een ander kijken. Door conversatie marketing op jouw site te implementeren, hoef je niet meer te gissen en zorg je ervoor dat jouw klanten precies krijgen wat ze nodig hebben tijdens hun interactie met jouw merk. Dit wordt gedaan door een dialooggerichte communicatiestijl te gebruiken om de betrokkenheid te verbeteren en meer leads te converteren.

15. Privacy, transparantie en het opbouwen van vertrouwen.

Digitale advertenties zijn overbelast en het maakt internetgebruikers steeds meer wantrouwig ten aanzien van de inhoud waarop ze zijn gericht. Dit is de reden waarom digitale marketeers zich in 2022 moeten voorbereiden op strengere privacy beperkingen die de manier zullen veranderen waarop ze het gedrag van hun gebruikers kunnen volgen. Google heeft zelfs aangekondigd dat het het gebruik van cookies van derden tegen 2023 inperkt. Dit betekent dat veel marketeers en adverteerders hun strategieën opnieuw zullen moeten evalueren.

Dit betekent niet het einde van datagedreven content of marketing; het is ook niet einde van gerichte advertenties. Als je op zoek bent naar een positieve draai aan deze omwenteling van digitale marketing monopolies zoals we die kennen, beschouw het dan als volgt: dit is het begin van een nieuw tijdperk van vertrouwen en transparantie tussen bedrijf en consument. Communiceer met cliënten over welke gegevens je verzamelt en om welke redenen. Maak het gemakkelijk en toegankelijk om je op elk moment af te melden.

Alle tools en trends overzichtelijk op een rij:

 1. Claim jouw Google My Business (GMB) vermelding.
 2. Verkrijg online beoordelingen van cliënten en werknemers.
 3. Online video’s worden steeds korter.
 4. Mobiele optimalisatie wordt nog onmisbaarder.
 5. Meer bedrijven zullen zoekmachine optimalisatie (SEO) gebruiken om verkeer te genereren.
 6. Bloggen is nog altijd relevant.
 7. Gerichte engagement heeft prioriteit over aantallen.
 8. Gebruik SMART doelen voor jouw digitale marketing.
 9. Aanhoudende toename van online advertenties.
 10. Focus op Account Based Marketing (ABM) en gerelateerde tools.
 11. Evalueer de technologie infrastructuur van jouw advocatenkantoor.
 12. Oude vertrouwde mond-tot-mondreclame relevanter dan ooit.
 13. Werken op afstand is een blijvertje.
 14. Implementeer conversatie marketing technieken.
 15. Privacy, transparantie en het opbouwen van vertrouwen.

Final thoughts.

De belangrijkste trend is het leren gebruiken van de tools die we al hebben. Door de pandemie zullen de meeste bedrijven een jaar of twee moeite hebben om economisch te herstellen. Iedereen zal dus manieren zoeken om meer te doen met minder, in plaats van zich te wenden tot nieuwe tools en nieuwe uitgaven. Bedrijven zullen de komende jaren leren om meer waarde te halen uit de tools die ze al gebruiken.

nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan tijdens de inschrijving!